İsim Değişikliği Davası

ADIMI DEĞİŞTİRMEK İSTİYORUM. NE YAPMALIYIM?

İsim değişikliği ancak mahkemeler aracılığıyla yapılmaktadır. Türk medeni kanunu madde 27’de düzenlendiği üzere “Adın değiştirilmesi – Madde 27- Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebilir. Adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilân olunur. Ad değişmekle kişisel durum değişmez. Adın değiştirilmesinden zarar gören kimse, bunu öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde değiştirme kararının kaldırılmasını dava edebilir.” şeklindedir. Bu sebeple isim değiştirmek isteyen kişilerin mahkemeye başvurması gerekir.

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ NASIL YAPILIR

Kişiler kanun maddesi gereğince isim değişikliğini ancak hakimden isteyebilir. İsmini değiştirmek isteyen kişi haklı sebeplerin varlığını ispat etmek durumundadır. Yargıtay kararları ile oluşan içtihat gereğince ismin söylenmesinde zorluk olması, ad-soyadın kişiliği zedeleyici tamlama şeklinde olması, alay edilmeye müsait bir isim olması, kişinin ismini aldığı bir büyüğünün kişiye maddi-manevi zarar vermiş olması, resmiyette kullandığı isim ile sosyal yaşantıda kullanılan isimlerin farklı olması gibi sebepleri haklı sebep sayılacaktır. Haklı sebeplerin ispatı durumunda şüphesiz ki mahkemece isim değişikliğine karar verilecektir. Mahkemece ilgili nüfus müdürlüğüne yazılacak müzekkere sonucu kişi yeni adını kullanmaya başlayacaktır. Nihayetinde Mahkemece yerel gazetelerden birine ilan yoluyla kişinin yeni adı duyurulacaktır. Sonuç olarak isim değişikliği sağlanacaktır. Kişinin resmi işlemlerde yeni adını kullanması ancak nüfus müdürlüğüne yazılan müzekkere akabinde gerçekleşecektir. Bu nedenle müzekkere yazılması için takip yapılması gerekmektedir.

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ DAVASI HANGİ MAHKEMEDE AÇILIR?

İsim değişikliği davası, Nüfus hizmetleri Kanunu md.36 gereğince davayı açacak kişinin yerleşim yerinde açılacaktır. Görevli mahkeme ise aynı kanun maddesi gereğince Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Örneğin Konya’da ikamet eden kişi isim değiştirme davasını Konya Asliye hukuk mahkemelerinde açması gerekmektedir. Ancak dava açmadan önce yerleşim yeri değişikliği yapılırsa yeni yerleşim yerinde dava açılması gerekir.

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ DAVASINDA TARAFLAR

İsim değişikliği davasında davacı ismini değiştirmek isteyen kişi iken davalı NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜDÜR. Bu nedenle davalı taraf olarak nüfus müdürlüğünün gösterilmesi gerekmektedir

DAVA MASRAFLARI NE KADAR TUTAR?

Asliye hukuk mahkemelerinde dava açma masrafı 2025 yılı için;

Masraflar

Tutar

Başvurma Harcı

615,40 TL

Peşin Harç

615,40 TL

Gider Avansı

2.150 TL

 

Fakat bu masraflar temsili olup dava açma esnasında farklılık gösterebilir. Örneğin dosyanın ilerleyen aşamalarında bilirkişi ücreti yatırılması gibi masraflar olabilecektir.

AVUKAT ÜCRETİ NE KADAR TUTAR?

        Öncelikle her dosya ve her müvekkil kendine özeldir. Avukatlık ücreti dosyanın tamamı değerlendirilerek belirlenmektedir. Asliye Hukuk Mahkemelerinde görülen işler için Resmi Gazetede yayınlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre 2025 yılı içerisinde 30.000,00 TL asgari miktardır.

Instagram sayfamıza ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Diğer yazılarımız için blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İsim Değişikliği
İsim Değişikliği